iframe { height: 1px; width: 1px; }

Träning kontra vilodagar....

Det "råkade" ju bli lite tufft slutet på förra veckan/början på denna veckan...Jag tränade 4,5 dag med hårda konditionspass (spinning och iformloppet) utan vila mellan så det var kanske inte så kontigt att jag i fredags började känna mig lite konstig...kanske var det kroppen sätt att säga att det var dags att SOVA ut och vila på lördagen som annars skulle bestått av Spinning och Cx...Då var jag mest irriterad att jag inte skulle få min härliga dos träning, men nu känns det mycket mer avslappnat!
 
Dels för att jag fick sova, men även för attt jag fick vila!
 
Hittade lite om vilodagar på fitnesscoachen....
 

Oavsett om vi går ut och springer en mil eller kör ett tufft pass i gymet på en timme så sätter träningen igång en rad processer i kroppen. Träning är alltid nedbrytande. Å andra sidan sker en ständig nedbrytning och ombildning av celler i kroppen, hela dagarna. Men träning bryter ned ännu mer. Timmarna efter ett träningspass är kroppen som svagast, du är till exempel extra mottaglig för infektioner. Man pratar om ett ”öppet fönster” på 2-3 timmar efter ett träningspass.

 

För att vända trenden och ge kroppen chansen att bygga upp sig igen är det lämpligt att hålla sig varm, tillföra näring och vila. Hur lång tid du behöver vila beror på hur van du är vid träning samt hur hårt du just tränat. Det är fullt möjligt att träna två pass per dag om du sköter din återhämtning väl och är van att träna ofta.

 

Att ha hela vilodagar emellanåt fyller två syften. Dels får hela kroppen, nervsystemet är ju en enhet, chansen att ladda ur, läka ut och slappna av. Dels får huvudet chansen att tänka på annat och koppla bort träningen.

 Det är ju verkligen så...kedjan är inte starkare än den svagaste länken...Så nu ska jag FÖRSÖKA planera min träningsvecka LITE bättre med framförhållning och verkligen hålla mig till det och inte överstiga träningsgraden...annars är det så lätt att träna varje dag bara för att det är så roligt! :)

För att inleda denna vecka med en söndag så tänkte jag köra

dag 1.

BodyBalance och spinning ikväll...

dag 2.

vila alt lätt löpning för att känna på benen

dag 3.

spinning

dag 4.

VILA

dag 5.

BodyPump

dag 6.

VILA

dag 7.

Spinning

 

Fast så upptäcker ju genast att jag skulle bytt ut ett pass spinning till löpning istället...får kanske ta dag 7 till löpning istället... Men det kändes himla nyttigt att skriva upp vad jag tänker göra! Trodde att jag tränade mindre än vad jag faktiskt gör...ha ha! :)

 

Puss å kram

#1 - - Linnea:

Intressant det där med "ett öppet fönster", där lärde jag mig något nytt! Tusen tack för det. 😊